середа, 30 березня 2022 р.

Віртуальна виставка "Дитина читає - Україна процвітає"

 

"Народ наш живе на Україні вже дуже давно. Тисячу двісті або триста літ тому жили вже наші люде мало не по цілій Україні, як і тепер. Власна держава - велика сила для всього доброго, треба тільки постаратися, щоб у ній був добрий лад."

МИХАЙЛО ГРУШЕВСЬКИЙ "Як жив український народ, 1999 р."

   Це унікальна книга, яку створив патріарх української історії, видатний учений, письменник і політичний діяч, перший Президент  України Михайло Грушевський (1866-1934), містить, невмирущі сторінки нашої минувщини. Великий патріот України коротко, але яскраво виклав українську історію для просвіти рідного народу.






   У бібліотеці Вінницького ліцею № 16 є багато енциклопедій які розповідають про тисячолітню історію української землі, про неповторні душевні якості її талановитого і стійкого народу. Прекрасна й самобутня природа України, невичерпна багатовікова культурна спадщина українців.

Чугуєнко М. В. Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей / Чугуєнко М. В. - Харків: Ранок, 2008. - 128 с. - (Я пізнаю світ).
Сокол А. В. Моя країна - Україна / Сокол А. В., Конечна С. М. - Донецьк: Глорія Трейд, 2010.- 64 с.







Україна: для дітей середнього шкільного віку / авт.-упоряд. В. М. Скляренко, Т. В. Іовлева, В. В. Мирошнікова, М. О. Панкова. - Харків: Фоліо, 2006. - 463 с. - (Дитяча енциклопедія).

Дванадцять розділів цієї книги, що супроводжуються кольоровими ілюстраціями, цікаво і докладно розповідають про історію, звичаї та традиції українського народу, розвиток економіки, науки, освіти, культури, літератури і мистецтва в Україні.




Святокум О. Є. Державні символи України / Святокум О. Є. - Х.:Ранок, 2009. - 64 с. - (Моя Батьківщина).

Посібник у цікавій формі знайомить з історією Державного Герба, Державного Прапора, Державного Гімна, із порядком використання державних символів, із людьми, з іменами яких пов'язане створення державних символів, тощо.



Конституція України для школярів. - Київ: Право, 1998. - 56 с.

Як громадяни України ми живемо у складний, але незвичайний час. Йде становлення нашої держави
Щоб учні збагнули важливість Дня прийняття Конституції - 28 червня 1996 року, у виданні наведено історичне минуле нашого народу, який завжди боровся за власні права.




Чубач Г. Батьківщина Україна: патріотичні вірші для дітей / Ганна Чубач. - Д.: Сталкер, 2004. - 48 с.

Батьківщина Україна - це збірка дитячих віршів патріотичного змісту відомої поетеси Ганни Чубач.
Легкі для сприйняття та запам'ятовування вірші цієї книжки познайомлять дитину з невід'ємними поняттями Батьківщини: сім'ї, державної символіки, столиці, краси різних регіонів України.




Клімов А. А. Україна. 101 видатна постать / А. А. Клімов. - Х.: Веста, 2009. - 64 с.

Енциклопедія познайомить читачів із видатними особистостями, котрі являють собою славу України. Талановиті державні діячі, полководці, мислителі й науковці, поети й художники залишили слід в історії, науці або культурі, зробили вагомий внесок у загальну духовну скарбницю нашої країни й усього людства.



Дивовижна Україна / авт.-упор.:Т. С. Жабська, Г. С. Тетельман, К. В. Шаповалова. - Х.: Фактор, 2008. - 192 с.:іл. - (Україна. Учора, сьогодні, завтра).

Кожний розділ книги відкриє цікаві сторінки нашої історії. Ви відвідаєте романтичні палаци, потаємні куточки печер і моторошні підземелля, дізнаєтеся про славетне минуле стародавніх фортець. Унікальні авторські фотографії зроблять мандрівку надзвичайно яскравою.



Гуркіна Г. О. Замки та фортеці України / Гуркіна Г. О., Сердюк О. В. - Х.: Торсінг плюс, 2008. - 96 с. - (Моя Україна).

На згадку про героїчні минулі часи залишилося на Україні багато замків та фортець. Їх будували для того, щоб захистити українців та українські землі від постійних зазіхань сусідніх держав. Майже кожне місто було оточене потужними фортечними мурами, на захисті яких стояли мужні вояки. Гортаючи сторінки книги, ви дізнаєтесь про славетних королів, лицарів, сміливих вояків; про те як вони воювали та захищали свої землі. Ви дізнаєтеся про те, де в Україні будували дерев'яні фортеці, а де зводили величезні муровані замки; як взагалі розвивалась фортифікаційна архітектура.


Сердюк О. В. Найцікавіші місця України / О. В. Сердюк. - Харків: Торсінг плюс, 2008. - 96 с.

Україна - найбільша країна в Європі. Вона має славетну історію та унікальні культурні традиції. Багато пам'яток  нагадують нам про минуле нашої Батьківщини. Прочитавши книгу, ви ознайомитесь з величними давньогрецькими містами, місцями козацької слави та славетних подій, які творили долю нашої країни.



Україна та українці: шкільна енциклопедія народознавства. - Донецьк: ТОВ "ВКФ БАО", 2009. - 256 с.

Світ українських традицій безмежний. Це справжня духовна скарбниця нашого народу, яку потрібно глибоко пізнавати. У цій книжці представлені матеріали з народознавства, що познайомлять юнного читача із традиціями українців, кращими зразками фольклору тощо.


Свята, традиції, звичаї українського народу. - Х.: Белкар-книга, 2009. - 80 с. - (Світ навколо тебе).

З цієї книги ви дізнаєтесь про українські традиції та звичаї, про походження свят, про те, коли і як їх святкують, зможете вивчити різні обрядові пісні та співаночки. Для вас відкриються скарби народної мудрості, без яких неможливий розвиток по-справжньому культурної людини, а вірші додадуть вам гарного настрою.



Шевчук Г. Легенди України / Г. Я. Шевчук. - К.: Аконіт, 2008. -96 с.

Український народ з покоління в покоління творив книгу життя, в якій заклав універсальні знання про світоустрій, дивовижність природи, навколишню дійсність, побут людини. Частка цих знань в єдності з народними уявленнями, домислом та вигадкою дійшла до нас в одному із найяскравіших жанрів фольклору - легендах. Ознайомитися з найкращими зразками українських легенд допоможе вам ця книга, яка зацікавить читачів різного віку, уподобань, роду занять.


Немає коментарів:

Дописати коментар